Hunaja kuvastaa luonnon monimuotoisuutta
Tutustu Stanin Hanin laajaan hunajavalikoimaan ja valitse suosikkiinsa! Hunaja on kuin viini. Maku, tuoksu ja väri muuttuvat kasvillisuuden ja vuodenajan myötä. Mehiläisten hoitopaikka ja mehiläishoitajan osaaminen myös vaikuttavat!
Tarjoan teille Uudellamaalla kerättyjä hunajia aidolla maulla kuten Suomen luonto ja pienviljely sen tarjoavat, ilman lisäaineita luonnollisesti!
Hunajan maistelulautanen (tastingsetti)
Tastingsetti sisältää seitsemän eri hunajaa. Hunajat kuvaavat luonnon monimuotoisuuden pääkaupunkiseudulla keväästä syksyyn asti. Sillä Etelä-Suomesta löytyy enemmän kuin seitsemän hunajalajia, tasting lajitelma voi muuttua eri kaudella.
Syksyn 2020 lautaselta löytyy seuraavat lajihunajat: voikukka-, härkäpapu-, lehmus-, mesikaste-, tattari- ja Lillklobb permaculture monikukkahunajaa Espoosta sekä harvinaisempia loppukesällä kerättyä hunajakukkahunajaa.
Jotta maut tulisivat paremmin esille, asteittain miedosta voimakkaampaan, suosittelemme hunajien maistelua seuraavassa järjestyksessä:
- Hunajakukkahunaja: pehmeä, lusikoitava, Siuntion pelloilta kerätty lajihunaja. Hunaja on hyvin vaalea, mieto, sen tuoksu on hedelmäinen. Se sopii hyvin esim. paahtoleivän päälle.
- Härkäpapuhunaja: kesäinen hunaja kukkivan härkäpapupellon ympäristöstä. Se on vaaleankeltainen, mieto, mutta sillä on suussa pitkään kestävä jälkimaku. Hunaja sopii hyvin mm. kovemman juuston kanssa tai lettujen päälle.
- Voikukkahunaja: keltainen, vuoden ensimmäinen hunaja, jolla on erikoinen tuoksu, mieto maku ja pitkä piristävä jälkimaku. Suomessa tämä hunaja kuuluu harvinaisempiin lajeihin. Voikukka on pölyttäjille ensimmäinen tärkeä runsas ravintolähde keväällä. Tämä hunaja on todellinen kevään kuningatar.
- Lillklobb kartanon hunaja: alkukesän monikukkahunaja Espoosta, joka on saanut kansainvälisen palkinnon aromaattisuutensa ansiosta. Se on ainutlaatuista, koska se tulee monimuotoisuutta tukevalta Lillklobb Permaculture vihannesviljelmältä. Mehiläisille on tarjolla laaja valikoima monipuolista kukintaa koko kesän ajan (mm. hedelmäpuut, pajut, vadelma ja muut ruusukasvit, apilat, hunajakukka). Juoksevaa kotimaista hunajaa parhaimmillaan!
- Lehmushunaja: kansainvälisesti palkittu, vaaleankeltainen, aromaattinen, mentolin- ja jopa mintunmakuinen. Väri voi vaihdella vuodesta toiseen, mutta hunajan ominaismaku säilyy helposti tunnistettavana, sillä se on peräisin lehmuskukkien tymoliöljystä. Hunaja sopii teehen, leivonnaisten päälle tai sellaisenaan, kun yskä iskee. Euroopassa on lehmushunajaa käytetty Antiikin Kreikan ajoilta lääkkeenä (luonnollinen antiseptinen aine) sekä haavahoidossa (ihon arpeutuminen).
- Mesikastehunaja: tummanruskea, kansainvälisesti palkittu hunaja, jonka mehiläiset keräävät kesällä metsäpuiden lehdiltä Espoossa ja Kirkkonummella. Voimakas ja toffeenmakuinen, mineraalipitoinen. Suomessa mesikastehunajaa esiintyy epäsäännöllisesti. Mesikastehunaja on Suomessa harvinaisimpia hunajia. Euroopassa sitä arvostetaan suuresti.
- Tattarihunaja: kansainvälisesti palkittu hunaja, tumma ja voimakas, paahteinen, jopa kahvimainen tuoksu ja maku. Tyypillinen tattarihunaja muistuttaa siirappia tai mallasta. Se on mineraalipitoinen. Mehiläiset keräävät mettä tattarin kukista elokuusta syyskuun alkuun asti. Tattarihunajassa on runsaasti antioksidantteja. Se sopii mm. leivontaan tai luonnonjogurtiin.
Mikäli innostut jostakin hunajalajista, voit tilata sitä isomman määrän Foodhub.fi verkkokaupasta.
Hyviä maisteluhetkiä toivottaa,
Mehiläishoitaja Stan Jas