Palkittua laatua

Mehiläistuotteiden laatu on toimintani periaate. Laadun pitää maistua ja näkyä, sitä voi tarkastela silmillä ja muilla aisteilla. Sitä voidaan tutkia myös laboratoriotutkimuksen avulla. Hunajan laadusta voit lukea lisää tästä artikelista.

Laatua palkitaan. Paras palkinto on hunajan ja muiden mehiläsituotteiden käyttäjän tyytyväisyys. Palkintona voi hunajatuottajalle olla myös kilpailusta saatu tunnustus. Näin kävi Stanin Hanille.

Kolme Stanin Hanin hunajaa palkittiin marraskuussa 2019 Belgiassa järjestetyssä kansainvälisessä kisassa. Kyseessä on mesikastehunaja, Lillklobb kartanon hunaja sekä tattarihunaja.

Tämän kansainvälisen kilpailun sääntöihin kuuluu, että hunajat ensin tutkitaan laboratoriossa, missä varmistetaan analyysien avulla niiden laatu. Jos hunaja täyttää lain ja laatuhunajan kriteerit (jotka ovat vielä tiukempia kuin laki eli hunajaasetus), hunaja pääsee raadin arviointiin. Raati koostuu koulutetuista alan asiantuntijoista, kuluttajista ja mehiläishoitajista. Mehiläishoitajat, jotka laittoivat kilpailuun omia hunajiaan, eivät päässeet raadin jäseniksi.

Tämä poikkeaa Suomen Paras Hunaja- kisasta, missä kilpailuun laitettuja hunajia ei analysoida ennen raadin arviointia ja ”parhaat” hunajat tällä hetkellä valitsee paikalla oleva yleisö, joka pääsäntöisesti koostuu vain paikalla olevista mehiläishoitajista, joiden hunajat osallistuvat kisaan. Näin ollen mehiläishoitajat Suomessa voivat äänestää omaa hunajaa parhaaksi.

Stanin Hani tutkituttaa hunajansa laatua jatkuvasti, sillä analyyseistä tulee tärkeää tietoa hunajan koostumuksesta, hunajan kasvialkuperästä sekä vuodenajan vaihteluista. Hunaja on ihme, josta voidaan oppia koko ajan jotain uutta, kuten mehiläisistä.
Jatkossakin pyrimme osallistumaan muihinkin kansainvälisiin kilpailuhin, jotta voisimme antaa ihmisille muissa maissa mahdollisuuden tutustua suomalaisiin lajihunajiin.